Programmering for begyndere: 3 tips til undervisning i programmering
Læs videre

3 tips til programmering for begyndere i folkeskolen

Læs med, når Clios naturfagsredaktør Gry Riemann fortæller mere om, hvordan du kommer godt i gang med programmering i undervisningen.

Programmering eller kodning i folkeskolen er efterhånden på alles læber. Og hvem ved, måske er der et nyt fag på vej til den danske grundskole. I mellemtiden er det op til skolens andre fag at lære eleverne at udvikle programmer ved at skrive kode, og natur/teknologi-undervisningen er et oplagt sted at starte med programmering for begyndere. Programmering kan nemlig dække Fælles Mål inden for færdigheds- og vidensområder som Teknologi og ressourcer og Modellering i naturfag.

Nemt at komme i gang

Programmering kan give eleverne en basal forståelse for, hvordan it fungerer, og det styrker elevernes logiske tankegang og problemløsningskompetence. Men det gør mere end det. Når eleverne selv udvikler spil, programmerer robotter eller designer apps, er de i en kreativ proces, hvor de lærer at skabe og innovere.

Det er ikke ualmindeligt, at læreren har berøringsangst over for at undervise i programmering ud fra en forestilling om, at det er svært, it-teknisk og uoverskueligt at sætte sig ind i. Men programmeringssprog er i dag intuitive, og der findes mange hjemmesider, der tager både eleven og læreren i hånden og guider dem igennem vha. letanvendelige tutorials. Der findes derudover programmeringsspil, hvor eleverne igennem et spil lærer at skrive kode. Lærerens egne kompetencer inden for kodning er derfor mindre væsentlige.

3 gode hjemmesider om programmering for begyndere

Her får du tips til gode hjemmesider om programmering for begyndere.

  1. 4code.dk

På denne blog finder du tutorials og elevopgaver til bl.a. Scratch, Python, Hour of Code og udvikling af iPad-apps. Bloggen indeholder desuden indlæg om udviklingen af kodning og programmering i undervisningen. Bloggen er skrevet af en folkeskolelærer, som er digital læringsvejleder.

  1. Code Studio

Begynderkurser i kodning til alle aldre, hvor eleverne kan programmere droider i et Star Wars-spil, Anna og Elsa i Frozen, Angry Birds eller lave deres helt eget spil.

  1. Run Marco

Gratis hjemmeside, hvor eleverne lærer at programmere ved at spille et eventyrspil. Instruktionerne er visuelle, så selv de mindste elever kan være med.

Del artiklen

Kommentarer