Børns rettigheder skal synliggøres og fejres i undervisningen
Fredag d. 18. november er det Børnekonventionens 27-års fødselsdag – også kaldet Børnerettighedsdagen. Det er en oplagt anledning til at arbejde med FN’s Børnekonvention i både samfundsfag og historie.
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne er et af kanonpunkterne i historie, og i den forbindelse er børns rettigheder og Børnekonventionen en vedkommende indgangsvinkel for eleverne. I samfundsfag er det også relevant at inddrage FN’s Børnekonvention i arbejdet med internationale organisationer og menneskers rettigheder.
4 sider med gode forslag til undervisningen
Flere organisationer tilbyder kvalificerede forslag til undervisning i netop børns rettigheder og Børnekonventionen. På deres hjemmesider kan man som lærer hente inspiration eller benytte sig af det udmærkede undervisningsmateriale, som organisationerne har udviklet. Her følger nogle eksempler på sider, jeg kan anbefale:
UNICEF:
https://www.unicef.dk/tema-boernekonventionen
Red Barnet:
http://megafonen.redbarnet.dk/Materialer-til-Børnerettighedsdagen.aspx?ID=4593
Børnerådet:
http://www.boerneraadet.dk/materialer/materialer-inddelt-i-temaer/fns-boernekonvention
Amnesty International:
http://amnesty.dk/undervisning/bestil-undervisningsmaterialer/boernekonventionen

6 brugbare youtubekanaler til din undervisning i samfundsfag
Børn og unge skal kende deres rettigheder
Arbejdet med børns rettigheder i undervisningen er vigtigt. Ikke så meget på grund af kanonpunkter eller færdigheds- og vidensmål, men fordi mange børn og unge ikke kender deres rettigheder.
En god indsigt i egne rettigheder kan være med til at styrke elevernes udvikling af og fornemmelse for egne personlige grænser. Det kan støtte dem i deres videre færd og forberede dem i eventuelle fremtidige møder med grænseoverskridende adfærd, fx mobning.
Kommentarer