Brug de unges platform – Instagram
Læs videre

Brug de unges platform

Marie Lassen er lærer på Friskolen i Hinnerup. Hun prøver at motivere sine elever til at læse mere ved at inddrage en af de unges foretrukne platforme, Instagram.

“Slå en bog op!” Sådan lød opgaven, som jeg for nylig gav min 8.- og 9.-klasse i dansktimen. “Slå din bog op på Instagram, og del den med dine venner!”

Jeg har længe grublet over, hvordan jeg får motiveret mine elever til at læse mere, uden at de synes, det er noget, jeg trækker ned over hovedet på dem, og at det bliver en sur skolepligt. Måske har jeg fundet vejen – idéen skal i hvert fald have en chance.

Skovenslæsekatte på Instagram

Sammen med klasserne oprettede vi en profil på Instagram – Skovenslæsekatte kom den til at hedde – et navn, eleverne valgte og stemte om. Det er jo deres profil. Hver elev har nu selv valgt en roman, som de har lyst til at læse. Nogle havde en derhjemme, andre valgte fra et stort udvalg, som jeg havde skaffet på biblioteket for nylig. Selvfølgelig under kyndig vejledning af en sød bibliotekar, ift. hvad der rører sig og er “hot” blandt ungdomslitteratur lige pt.

Idéen er så, at når man har læst sin bog færdig, skal man lave et opslag på profilen med et billede af bogen – gerne en selfie – og skrive kort om bl.a. handlingen og personerne, give en anbefaling samt stjerner. Alle eleverne følger nu Skovenslæsekatte og får på den måde hele tiden gennem kammeraterne anbefalinger til bøger, som netop er læst og egner sig til deres alderstrin, og som de finder gode.

Kom og kig med

Der er allerede opslag på profilen – du kan selv kigge med – og jeg håber på at fortsætte forløbet året ud, hvis det bliver en succes.

Selvfølgelig må man som lærer være lidt på vagt og tænke sig om, når man udleverer et fælles login til en profil, hvor ingen kan se, hvem der slår hvad op – og jeg har da i stilhed måttet fjerne et frækt, men harmløst billede af en gren formet som det mandlige kønsorgan. Men jeg tænker, det er okay, så længe hovedvægten ligger på bøgerne – de er jo teenagere.

Jeg glæder mig til at se, hvordan profilen skrider frem, og snakke med de unge om deres fortsatte læsevaner og forhåbentlige lyst til mere.

Del artiklen

Kommentarer