Håndværk og design og billedkunst: Få idéer i globalt idekatalog
Læs videre

Få idéer til håndværk og design og billedkunst med en inspirerende digital opslagstavle

Marianne Wolter er tidligere lærer og redaktør på HåndværkDesignfaget hos Clio. Her fortæller hun om en guldgrube af inspiration til håndværk og design og billedkunst.

Inspiration kan komme fra mange forskellige steder. Nogle finder den i naturens former, og andre finder den på rejser og gennem oplevelser. Men mange finder også inspiration i andres idéer og arbejde, og derfor er det sociale netværk Pinterest blevet den helt store inspirationskilde for millioner af mennesker verden over — og der er masser af gode idéer at hente, hvis man er lærer i håndværk og design og billedkunst.

Globalt idékatalog

Pinterest er et stort digitalt idékatalog, hvor man har mulighed for at skabe interessefællesskaber på kryds og tværs af hele verden. Det er inddelt i opslagstavler med forskellige interesseområder som fx design, biler og sundhed.

Som bruger har du mulighed for at følge og kommentere disse opslagstavler. De kan fx indeholde pins med billeder, instruktioner, vejledninger og links til hjemmesider. Derudover kan du også oprette dine egne opslagstavler, hvor du kan lave pins med egne hjemmesider, billeder eller sites, du gerne vil gemme.

Det smarte er, at du har mulighed for at samle alt dit materiale og alle de idéer, du falder over på nettet, på ét sted. Og endnu mere smart er det, at andre kan se dine pins, hente dem til deres egne opslagstavler eller vælge at følge dig og dine opslagstavler, hvis de synes, de har et interessefællesskab med dig. På den måde spilder du ikke oceaner af tid på at surfe efter interessante emner på nettet  – det gør hele verden for dig!

Brug Pinterest som inspiration i håndværk og design

Pinterest er oplagt at bruge som inspirationskilde til egne projekter. Når man først går på opdagelse i universet af forskellige pins, vælter idéerne og inspirationen ind over en. Den erfaring har jeg taget med mig i mit arbejde med undervisningsforløb i faget håndværk og design. Pinterest kan bruges til at inspirere eleverne til deres arbejde, men kan også bruges mere målrettet i arbejdet med designprocessens forskellige faser.

I idéfasen kan eleverne selv gå på opdagelse. De kan se, hvordan andre har arbejdet med samme emne eller materiale og derigennem finde inspiration til egne produkter. Men opslagstavlen kan også bringes ind tidligere i forløbet, hvor man fx kan have behov for at skabe en fælles forståelse for den opgave/udfordring, som man stiller eleverne.

Skab fælles forståelse for opgaven

Jeg har selv brugt Pinterest i et undervisningsforløb til at folde designopgaven ud og skabe en fælles forståelse af, hvad opgaven gik ud på. Eleverne skulle designe og fremstille deres egen nøglering og nøglebræt, hvor der skulle være en sammenhæng mellem emnet i nøglen og emnet, som nøglen skulle hænge eller sidde på – nøglering og nøglebræt skulle passe sammen.

For at give eleverne inspiration havde jeg lavet min egen opslagstavle på Pinterest med billeder, jeg havde fundet på forskellige opslagstavler og nettet. Ved at bruge tavlen kunne eleverne og jeg have en fælles snak om opgaven – inden selve arbejdet med løsningen af opgaven gik i gang.

5 gode inspirationssider

Hvis du ikke allerede er oprettet som bruger på Pinterest, så se at få det gjort, og lad dig inspirere i hele verdens idékatalog!

Hvor får du din inspiration fra? Byd ind med gode links i kommentarfeltet.

Del artiklen

Kommentarer