Micro:bits i undervisningen
De sidste par år har snakken om digitale kompetencer i grundskolen fyldt mere og mere. Undervisningsministeriet har planer om et obligatorisk fag om teknologiforståelse, og diverse organisationer laver undervisningsmateriale, der skal styrke elevernes digitale færdigheder.
Til sommer kommer 65.000 micro:bits så i hænderne på eleverne. Det er minicomputere, der kan programmeres ved hjælp af en online editor, og som fx kan bruges til at kode forskellige produkter som spil og robotter.
For Ann-Birthe Overholt Nicolaisen er det en glædelig nyhed:
“Det er en rigtig god idé!” siger hun og uddyber: ”En micro:bit gør det let for eleverne at anvende designtænkning og programmering og derved skabe nye teknologiske løsninger til problemstillinger fra deres egen hverdag”.
Eleverne som digitale designere
De digitale teknologier er allerede ude på de fleste skoler i form af tablets og computere. Men én ting er at bruge teknologierne, en anden er at skabe dem.
”Micro:bits er relevante, fordi de sætter brug af teknologi i undervisningen ind i en meningsfuld og skabende sammenhæng. Eleverne går fra kun at være modtagere af teknologi til selv at være designere og dermed afsendere af digitale løsninger,” forklarer Ann-Birthe Overholt Nicolaisen.
Micro:bits i undervisning
Vi har spurgt Ann-Birthe om bud på undervisningsmaterialer om micro:bits, og hun guider herunder til tre styks fra Digitalfaget. Materialerne henvender sig til udskolingen, men vil også sagtens kunne bruges på mellemtrinnet.

3 tips til programmering for begyndere i folkeskolen
Micro:bit-fabrikken Begynder
I undervisningsforløbet skal eleverne eksperimentere med blokprogrammering på micro:bits og lære de mest grundlæggende ting inden for blokkodning. Imens skal de forestille sig, at de arbejder på en stor fabrik, hvor de skal udvikle færdige produkter ud fra færdige produktplaner og egne idéer.
Begynd med et input Begynder
Aktiviteten ”Begynd med et input” er også for nybegyndere. Her skal eleverne programmere en micro:bit til at lave en lille animation, når den får et input (informationer, som en computer modtager via en dataenhed, fx et tastatur).
Flere input i micro:bit Let øvet
Når eleverne har fået større kendskab til micro:bits, kan de prøve aktiviteten ”Flere input i micro:bit”. Her skal eleverne skrive et program på deres micro:bit, hvor de bruger flere former for input.
Hvis du ikke allerede har adgang til Digitalfaget, kan du gratis og uforpligtende oprette 30 dages prøveperiode.
Kommentarer